Stichting Naomi Theatergezelschap met een Staartje
Eerste mobiles naar het ziekenhuis

Stichting Naomi zet zich sinds 1997 in voor kinderen in ziekenhuizen en zorginstelling.
Oorspronkelijk alleen voor de prematuur geborenen, maar al snel werd duidelijk dat ook grotere kinderen, ouders, familieleden enz. enz. met problemen kampen wanneer zij zelf of hun naaste in het ziekenhuis verkeren. Daarom werd de Stichting uitgebreid met een Theatergezelschap.Eerst bezochte ziekenhuis in het buitenland was het Kiriat Hospital in Tel Aviv

Nederland
De Stichting werd op 5 mei 1997 opgericht door Gerda en Niels Mellema, ter nagedachtenis aan hun dochtertje Naomi
die op 31 oktober 1995 overleed op een leeftijd van 258 dagen en haar hele leven in het ziekenhuis had gelegen.
In de ziekenhuizen waren in die tijd de ruimten vaak weinig kleurrijk ingericht. Bijna alles was wit en dat wil mensen nog wel eens afschrikken. Het voornaamste doel van de stichting was dan ook couveuse afdelingen wat "toegankelijker" te maken. Dit gebeurt door bijvoorbeeld het verstrekken van decoraties, zoals houten mobiles aan het plafond en ingelijste posters aan de wand.
Zonder dat de medische zorg er door achteruit gaat, want de zorg is uiteraard de voornaamste functie van een ziekenhuis.
Stichting Naomi heeft zich vanaf de oprichting ten doel gesteld zowel ziekenhuizen binnen- als buiten de landsgrenzen te bezoeken. Juist vanuit de Joods-Christelijke achtergrond bestaat er voorkeur wat betreft geloof of etnische achtergrond binnen onze doelgroep, iedereen die zorg nodig heeft behoord binnen de doelgroep.

Buiten Nederland


Babytje in het ziekenhuis

Buiten Nederland is Stichting Naomi actief geweest in ziekenhuizen van Mexico tot Mongolie en van St. Petersburg tot Johannesburg. Afhankelijk van de behoefte is daar -naast de mobiles en posters- ook speelgoed, nieuwe babykleding en verpleegartikelen uitgedeeld.

 

"Wij hebben het Pavlov Hospital in Kiev bezocht en waren onder de indruk van de erbarmelijke omstandigheden waaronder met name kinderen daar leven. De directe leefomgeving op de kinderafdeling is zeer deprimerend, het geen een negatieve invloed heeft op het verblijf van de kinderen," vertelt  psychiater L. Post uit Doorn."Daarnaast is er zo weinig spelmateriaal dat de kinderen weinig mogelijkheden hebben om zich te ontspannen en hun tijd door te brengen. Vooral de oudere kinderen vervelen zich erg, wat weer leidt tot spanning tussen de kinderen onderling." 

E-mail
 

Stichting Naomi, Theatergezelschap met een Staartje, typetjes, acteurs, acteren, kinderen in ziekenhuizen, acteren voor kinderen in zorginstelling, acteren voor bejaarden, decor, theater op maat, kinderfeestjes, bedrijfsfeesten, bruiloft, braderie, steltlopers, vuurspuwer, clown, ballonfiguren, bakfiets, hoge-bi, bicyclette, invaliden, regisseren, improvisatie, opening,