Wie was Naomi?
         
...

Naomi
Gerda en Niels Mellema hebben Stichting Naomi Theatergezelschap met een Staartje opgericht ter nagedachtenis van Naomi. In een sneltreinvaart door Naomi´s leven:

5 augustus 1994

Gerda en Niels Mellema weten het nu zeker: ze zijn zwanger. Midden in de nacht bellen zij de hele familie om het goede nieuws mee te delen. Niet dat dit (het nachtelijke telefoontje) erg op prijs werd gesteld, wat de familie betreft hadden ze ook wel morgen mogen bellen. De uitgerekende datum is 12 april. De eerste plannen worden gemaakt over het inrichten van de babykamer, misschien een tikje snel maar zo zijn ze. "Af is af," zegt Niels. Niet veel later blijken er twee mensjes te groeien in plaats van eentje. Gerda en Niels kunnen hun geluk niet op.

Donderdag 16 februari 1995
19.00 uur. Gerda wordt met spoed overgebracht van het ziekenhuis in Wageningen naar het Radboud Universiteit Nijmegen. Het gaat niet goed met de baby´s. Niels racet er achter aan.
20.00 uur. De onderzoeken komen op gang. Diverse professoren proberen te ontdekken wat er aan de hand is, maar meer dan een beetje onduidelijk gemompel komt er niet uit. Gerda en Niels begrijpen dat het heel ernstig is.
24.00 uur. "Je blijft hier in het ziekenhuis. Nu kunnen we toch niets doen," is de mededeling van de arts. Niels moet naar huis, voor hem is er geen ruimte in het ziekenhuis. "Wanneer het fout gaat mag je er toch niet bij zijn, dus je kunt net zo makkelijk gewoon naar huis en morgen naar het werk."

Vrijdag 17 februari
8.00 uur. Niels is naar zijn werk in Rhenen. Dat is ruim 35 kilometer van het ziekenhuis.
9.00 uur. Na een nacht vol ongerustheid krijgt Gerda een ontbijt.
Gerda ligt op een kamer met vier andere vrouwen. Twee moeders hebben het kindje bij zich in bed, een moeder heeft het kindje in het bedje naast zich en de andere moeder heeft het kindje in een couveuse liggen, gelukkig hoeft het alleen maar aan te sterken voor het jongetje naar huis mag.
10.00 uur. De dokter komt zijn ronde doen. In zijn kielzog lopen artsen in opleiding. "Ja dat heb je in een ziekenhuis zoals deze," verteld de dokter. "En, nee. Wij weten niet meer dan gister avond. Nu loop ik mijn ronde en zal je later verder onderzoeken."
10.30 uur. Niels gaat naar een klant in Nederasselt.
12.30 uur. Gerda krijgt een ziekenhuis maaltijd. Aardappelpuree, jus, worteltjes, kipfile en yoghurt toe.
13.30 uur. Paniek! Artsen rennen van Gerda haar bed naar (?) en terug. Gerda krijgt een andere kamer. Wat er aan de hand is blijft in het ongewisse. Op de nieuwe kamer hoort of ziet ze geen arts nog een verpleegkundige.
14.28 uur. "U gaat zodra er een plek vrij is naar de OK. Daar zullen de kinderen met de keizersnede gehaald worden. Als u er op staat mag u uw man wel bellen," zegt een verpleegster.
14.34 uur. Gerda krijgt Niels aan de telefoon. Iets dat in die tijd bijzonder was want niemand had nog een mobiletelefoon. Niels had een soort semafoon. Gerda moest bellen naar een speciaal nummer, een code invoeren, het bericht verzenden en dan maar hopen dat het bericht ook bij Niels aan kwam. Ze vertelt in het kort wat er staat te gebeuren.
14.36 uur. Niels springt in de auto. Hij zit 14 kilometer van het ziekenhuis.
15.05 uur. Niels is er nog niet. Gerda wordt van haar kamer gereden, op de gang ziet ze Niels rennen. Ze kunnen elkaar net aan raken, want er is grote spoed om Gerda op de OK te krijgen.
15.10 uur. Gerda wordt onder narcose gebracht. Intussen wacht Niels op Gerda haar kamer op wat er gebeuren gaat.

Naomi in de couveuse

15.28 uur. Naomi wordt geboren. Een verstikkingsdood dreigt daarom moet ze direct aan de beademing wordt gelegd.
15.30 uur. Mattanja wordt geboren
15.35 uur. Een verpleegster gaat naar de kamer van Gerda, waar Niels is achter gebleven. "U mag met me mee lopen naar de Operatie Kamer," vertelt ze. Daar aangekomen moet hij speciale kleding aan en wachten tot hij verdere instructies krijgt. Vanuit de kleedkamer krijgt hij mee dat er ergens grote paniek is, maar wat er aan de hand is weet hij niet. Later hoort hij dat de artsen alles op alles hadden gezet om het leven van Naomi te redden.
15.45 uur. Mattanja wordt naar de couveuse afdeling gebracht. Niels moet zich weer om kleden om daarna mee te lopen met zijn dochtertje. Waar Gerda is "Dat is nu van minder belang," aldus de verpleegster.
15.55 uur. Mattanja wordt transport klaar gemaakt. Tien minuten later gaat ze met een helikopter naar het ziekenhuis in Veldhoven. Niels gaat daarop naar Gerda haar kamer terug.
16.15 uur. Niels wordt gehaald hij mag naar Gerda die op de recovery room bij licht te komen van de operatie. Tussen neus en lippen door krijgt hij te horen dat de operatie van Naomi geslaagd is. "Was het dan niet goed met haar dan?" vraagt Niels. "Nee, wij wilden nog met u overleggen wat we moesten doen maar konden je nergens vinden," zegt de verpleegster.
16.25 uur. Gerda komt bij uit de narcose, Niels staat naast haar. Aan de andere kant van het bed staat de verpleegster. "Gaan jullie nog beginnen of laten jullie me hier liggen?" vraagt Gerda.
"Jullie zijn ouders van twee dochters, Mattanja is met een helikopter naar Veldhoven gebracht en is veilig aan gekomen. Naomi heeft een operatie ondergaan en we denken dat deze gelukt is." De eerste weken kunnen wij alleen maar kijken naar Naomi. Het zal nog weken duren voordat wij het meiske echt kunnen knuffelen.

Maandag 30 oktober 1995

Naomi aan de beademing

Gerda en Niels brengen het zoveelste bezoek aan Naomi, die tot op heden nooit uit het ziekenhuis te Nijmegen gekomen is. Inmiddels heeft Naomi, binnen 258 dagen, 29 maal de operatie kamer bezocht en is even zo vaak geopereerd. "Naomi heeft een hersenafwijking, dat is ontstaan door zuurstof gebrek dat direct na de geboorte is opgetreden. De hartstilstand, die ze enkele keren heeft gehad, hebben daar ook geen goed aan gedaan. De luchtpijp, longen, slokdarm, maag, hart, lever, nieren, rug zijn stuk. Of ze ooit zou kunnen lopen vanwege haar rugproblemen is nog de vraag," verteld de dokter. "Maar wat het belangrijkst is, is het volgende. Wanneer ze weer een hartstilstand krijgt gaan we haar niet reanimeren. Eigenlijk moeten wij de behandeling stoppen. Aan u de beslissing of de behandeling gestaakt wordt of dat we wachten op een hartstilstand." Met deze mededeling worden Gerda, Mattanja en Niels naar huis gestuurd.

Dinsdag 31 oktober
Gerda, Mattanja en Niels gaan nog weer eens naar het ziekenhuis. Het zal de laatste keer zijn dat ze voor Naomi deze kant op moeten. Vandaag wordt de behandeling gestopt, na vandaag zal het leven van Gerda, Mattanja en Niels er heel anders uit zien.

 

E-mail
 
 

Stichting Naomi, Theatergezelschap met een Staartje, typetjes, acteurs, acteren, kinderen in ziekenhuizen, acteren voor kinderen in zorginstelling, acteren voor bejaarden, decor, theater op maat, kinderfeestjes, bedrijfsfeesten, bruiloft, braderie, steltlopers, vuurspuwer, clown, ballonfiguren, bakfiets, hoge-bi, bicyclette, invaliden, regisseren, improvisatie, opening,